Home
Italie
Zwitserland
Frankrijk
Noorwegen
Spanje
Schotland
Links
Nieuw
Mail ons
Zoek:
Zwitserland
Wallis
Pigne de la Lé
Routebeschrijving
Dag 1:
We parkeren de auto voorbij het stuwmeer Lac de Moiry bij het meertje Lac de la Bayenna, 2349m. Vanaf de parkeerplaats kan je de hut al zien liggen op een rotsbastion links van de gletsjer.
Vanaf de parkeerplaats volgen we het duidelijke pad in zuid-oostelijke richting. Uiteindelijk komen we bij een morenekam uit waarover we richting de helling lopen waar bovenop de hut ligt. Het laatste stuk naar de hut wordt het pad behoorlijk steil.
Tijdens de hele tocht heb je mooi uitzicht op de ruige Glacier de Moiry. Wij hadden helaas vanwege de mist weinig zicht, maar dat werd de volgende dag ruimschoots goed gemaakt.

Dag 2:
Als we 's morgens vanuit de hut vetrekken ligt er een dik wolkendek in het dal, maar de toppen zijn vrij dus een mooie dag om een top te beklimmen.
Vanuit de hut lopen we via blokkenterrein in oostelijke richting naar Col du Pigne. Vlak onder de col kan je er voor kiezen om via de sneeuw naar de col te lopen of om in de rotsen te blijven. Wij hebben voor het laatste gekozen.
Op de col staat een grote steenman. Vanaf hier start de klim over de noordgraat naar de top. Je klimt overwegend in goede vaste rots en het is nergens echt moeilijk (vnl. 1e graads), maar wel klim je regelmatig langs flinke afgronden. Af en toe is het even zoeken wat de beste weg is.
Vlak onder de top moeten we een klein sneeuwveldje oversteken om vervolgens het laatste stukje naar de top de klimmen.
Vanaf de top heb je prachtig uitzicht op de matterhorn en vele andere vierduizenders van Wallis.
We dalen via de zuid-west zijde van de berg af. Het eerste stuk over sneeuwvelden, maar al snel stappen we de gletsjer op. We passeren een aantal spletenzones en lopen onderlangs de rotsen van de Pigne de la Lée richting het pad waarover we 's morgens naar de col zijn gelopen.


Start
Op de ruime parkeerplaats voorbij Lac de Moiry, bij Lac de la Bayenna, 2349m (Val d'Anniviers)

Hoogte
3396m

Hoogteverschil
1047m

Tijdsaanduiding
Dag 1: 1h30
Dag 2: Cab.de Moiry - Pigne de la Lé c.a 2 uur

Deze tocht is evt. ook mogelijk als dagtocht.

Kaarten
Kümmerly+Frey nr.23 Val d'Anniviers (1:60.000)
LKS 1327 Evolène (1:25.000)

Literatuur
Gebietsführer Walliser Alpen

Gelopen
zomer 2007

Moeilijkheidsgraad
PD-