Home
Italie
Zwitserland
Frankrijk
Noorwegen
Spanje
Schotland
Links
Nieuw
Mail ons
Zoek:
Noorwegen
Diversen
Galdhøpiggen
Algemeen
Jotunheimen is een ruig berggebied c.a 350km ten noorden van Oslo. Het gebied beslaat c.a 3.500 km². Hier vindt je de 29 hoogste bergen van Noorwegen, inclusief de hoogste de Galdhøpiggen. Het gebied bstaat uit steile bergen, gletsjer, bergmeren en watervallen en heeft een sterk alpien karakter.

routebeschrijving
De Galdhøpiggen is de hoogste berg van Noorwegen. Het is een zeer populaire tocht die vaak druk belopen is.
Er zijn 2 gangbare routes om de Galdhøpiggen te beklimmen. Namelijk vanuit Spiterstulen, waarbij je niet over de gletsjer hoeft. Of je start in Juvasshytta waarbij je de gletsjer over moet steken. Wij hebben deze laatste optie genomen.
Vanaf het zomerskicenter Juvasshytta lopen we in zuidelijke richting waarbij we de steenmannen volgen. Via een blokkenterrein lopen we naar de rand van de gletsjer die we na c.a een ½ uur bereiken. Hier vandaan is de top al goed te zien.
Nadat we ons hebben ingebonden steken we de gletsjer Styggebreen over. Er is een duidelijk spoor dat we volgen totdat we de rots weer instappen. Hier moet af en toe wat geklauterd worden, maar is nergens echt moeilijk of echt geëxponeerd.
Na 2½ uur staan we op de top. Op de top staat een hut die alleen open is als er gidsen met hun groepen zijn.
We staan samen met een Noorse film ploeg op de top die opnamens maken voor het merk Bergans. Verder is er niemand. Pas als we bij de afdaling bijna de gletsjer af stappen komen we 2 grote groepen tegen (met c.a 30 man aan één touw).
Zoals al eerder geschreven is deze tocht vaak erg druk belopen. De groepen die echter vanaf Juvasshytta met een gids lopen vertrekken meestal pas vanaf 10 uur. Dus als je net als ons om 7 uur vertrekt sta je al op de top voordat deze groepen vertrekken.


Start
Juvasshytta, 1840m

Hoogte
2496m

Hoogteverschil
629m

Tijdsaanduiding
Beklimming Galdøpiggen 2½ uur
Afdaling 1½ uur.

NB Officieel staat er in totaal 5 uur voor; 3 uur naar de top en 2 uur voor de afdaling. Maar met een goede conditie is dat echt aan de ruime kant.

Kaarten
Turkart Jotunheimen Vest 1:50.000

Literatuur
Bergtochten in Noorwegen (van: Jolanda Linschooten)

Gelopen
najaar 2008

Moeilijkheidsgraad
F